Halloumi to cypryjski ser przygotowany z sera owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ma zwartą konsystencją , świetnie nadający się do grillowania i smażenia. Ja najbardziej lubię wykorzystywać jako dodatek do sałatek.
Smażony ser halloumi na sałacie |
200 g sera halloumi
150 g mieszanki sałat
5-6 pomidorków koktajlowych
bułka tarta
sos winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz czarny
1/2 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Sałatę wraz z pomidorkami rozkładamy na talerzu i polewamy sosem winegret. Ser obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron po 2-3 minuty na złoty kolor. Usmażony i gorący ser wykładamy na przygotowaną sałatę i podajemy od razu.
Hmm, pysznie wygląda, brawo
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten ser do sałatek, smakuje rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A smak co za poezja....
OdpowiedzUsuń