Schab w mleku to świetny sposób na przygotowanie schabu na kanapki i nie tylko. Równie dobrze smakuje na ciepło. Mięso jest bardzo kruche i soczyste. Zachęcam do wykonania.
Schab w mleku |
1,5 kg schabu
1,5 l mleka
5 ząbków czosnku
rozmaryn
majeranek
sól pieprz czarny
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie:
Schab nacieramy majerankiem i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy mleko z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, rozmarynem, solą i pieprzem. Schab obsmażamy z każdej strony na patelni i wkładamy do mleka. Gotujemy na wolnym ogniu tyle ile waży mięso (1 kg schabu przez 1 godzinę). Mięso studzimy w mleku a następnie przechowujemy w lodówce.
Aż z ciekawości musiałam wejść zobaczyć ten przepis na mięso w mleku i nie powiem mam ochotę wypróbować recepturkę :)
OdpowiedzUsuńSzczerze zachęcam, naprawdę warto. Schabik wedle tego przepisu po prostu rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuń