wtorek, 6 marca 2018

Mus z tuńczyka

Uproszczając można by nazwać ten mus - pasztetem z tuńczyka. Fantastycznie smakuje z pieczywem, z dodatkiem sałaty. W smaku jest delikatny, pachnący skórką cytrynową, o aksamitnej konsystencji.
Mus z tuńczyka
Składniki:

2 puszki tuńczyka w oleju
18 g żelatyny
100 ml wody
300 ml kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz czarny
otarta skórka z cytryny

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, niewielka ilość oleju może pozostać. Tuńczyka miksujemy na gładką masę z dodatkiem łyżki śmietany. Pozostałą śmietanę dodajemy do napęczniałej żelatyny i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietanę  łączymy z tuńczykiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skórką z cytryny. Mus przekładamy do foremek ( mnie z tej porcji wyszły dwie miseczki) i odstawiamy do stężenia do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly