Warstwowa sałatka wielkanocna |
500 g pieczarek
1 brokuł
6 jajek
400 g szynki
1 cebula
pęczek szczypiorku
sól, pieprz czarny
majonez
1 łyżka masła
Wykonanie:
Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy z posiekaną cebulą i masłem, dusimy do odparowania. Doprawiamy sola i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek i ścieramy do osobnych misek na tarce o małych oczkach. Białka i żółtka doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z majonezem. Do białek dajemy niewielką ilość majonezu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości ok 5 minut, odcedzamy, studzimy i drobno siekamy, łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem. Szynkę kroimy w niewielką kostkę a szczypiorek drobno siekamy.
Sałatkę układamy warstwowo:
- pieczarki
- białka
- szynka
- brokuł
- żółtka
- szczypiorek
prezentuje się elegancko :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że przepis znalazłam po świętach ale może w weekend mi sie uda zrobić to się pochwale
OdpowiedzUsuń