środa, 30 stycznia 2019

Zupa krem z białych warzyw

Delikatna w smaku zupa krem z białych warzyw wzbogacona oliwą z pestek dyni.
Zupa krem z białych warzyw
Składniki:

5 sporych ziemniaków
1 seler
1/2 białej części pora
2 korzenie pietruszki
1 mała cukinia
ziarnka dyni
oliwa z nasion dyni
sól
biały pieprz

Wykonanie:

Na oleju przesmażamy pora, dodajemy seler i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy przez 15 minut a następnie dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną cukinię. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, potem miksujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Smakową oliwą skrapiamy zupę na talerzu, możemy też posypać uprażonymi ziarnkami dyni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly