Sernik miodowy na orzechowym spodzie |
Składniki na spód:
1,5 szkl. mąki
4 łyżki cukru
150 g masła
50 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na sernik:
1 kg sera
400 ml śmietanki 30%
7 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szkl miodu wielokwiatowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i cynamon. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy palcami z mąką - tak jak na kruszonkę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Tortownicę 24 cm średnicy wylepiamy kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15 min. Studzimy.
W misie ucieramy mielony twaróg, miód, mąkę i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników i dodajemy po jednym jajku. Miksujemy na średnich obrotach aby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wlewamy powoli śmietankę, dalej miksując. Masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C a po 10 min zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez ok 90 minut. Wystudzony sernik dekorujemy tak jak lubimy, u mnie polewa czekoladowa i orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz