W przerwach między jednym wędzeniem a drugim staram się przygotować wędlinę domowym sposobem. Jednym z moich ulubionych jest właśnie schab gotowany w majonezie. To coś w rodzaju dań "robi się samo" a do tego rewelacyjnie smakuje. Schab jest kruchy aczkolwiek wilgotny i obłędnie pachnie ziołami oraz czosnkiem.
|
Schab gotowany w majonezie
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości 3 l zimnej wody 100 g soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 3 łyżeczki cukru 3 czubate łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 5 ząbków czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 gożdziki 2 łyżki majeranku 1 łyżka czarnego pieprzu grubo-mielonego 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
Wykonanie:
Schab myjemy. W dużym i szerokim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy zimną wodę(!), sól, cukier, musztardę, zioła, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obrany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to rózgą. Wkładamy mięso i zagotowujemy. Całość gotujemy pod przykryciem prze 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 godzin lub całą noc. Po tym czasie mięso ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schab podajemy pokrojony w plastry. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz