niedziela, 23 stycznia 2022

Schab gotowany w majonezie


W przerwach między jednym wędzeniem a drugim staram się przygotować wędlinę domowym sposobem. Jednym z moich ulubionych jest właśnie schab gotowany w majonezie. To coś w rodzaju dań "robi się samo" a do tego rewelacyjnie smakuje. Schab jest kruchy aczkolwiek wilgotny i obłędnie pachnie ziołami oraz czosnkiem.
Schab gotowany w majonezie

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości
3 l zimnej wody
100 g soli morskiej
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
3 łyżeczki cukru
3  czubate łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
5 ząbków czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 gożdziki
2 łyżki majeranku
1 łyżka czarnego pieprzu grubo-mielonego
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego

Wykonanie:

Schab myjemy. W dużym i szerokim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy zimną wodę(!), sól, cukier, musztardę, zioła, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, obrany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to rózgą. Wkładamy mięso i zagotowujemy. Całość gotujemy pod przykryciem prze 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 godzin lub całą  noc. Po tym czasie mięso ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schab podajemy pokrojony w plastry. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly