Bardzo pożywna i smaczna zupa krem.
|
Zupa krem porowo-ziemniaczana
Składniki:
1 duży por 1 kg ziemniaków 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 150 ml śmietanki 30% sól i pieprz gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku 3-4 plastry wędzonego boczku 2 łyżki masła
Wykonanie:
Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy osoloną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, siekamy w kostkę i dusimy na maśle aż cebula się zeszkli. Pora przekrawamy na pół, siekamy w półplasterki i dodajemy do cebuli, na koniec dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy przez kilka minut. Gdy cebula i por dobrze zmiękną, dodajemy je do ugotowanych warzyw. Całość gotujemy do miękkości. W międzyczasie rumienimy plasterki boczku na patelni. Zupę doprawiamy solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową. Garnek zestawiamy z ognia i blendujemy zupę na krem. Dolewamy do niej śmietanę kremówkę, zagotowujemy na około 2 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy zrumienionym boczkiem.
|
Bardzo ciekawa zupa krem :)
OdpowiedzUsuń