piątek, 3 lutego 2017

Golonki indycze z warzywami wolno pieczone

Golonki indycze z warzywami wolno pieczone


Składniki:

3 golonki indycze
8 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kilka pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
czosnek granulowany, rozmaryn
przyprawa do indyka
olej i ocet winny

Wykonanie:

Indyka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy marynatą z  octu, oleju i przypraw. Mięso najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w dowolnej wielkości kostkę, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem i przekładamy do sporego naczynia żaroodpornego. Warzywa zalewamy wodą w ilości ok. 3/4 szkl. Na nich układamy nasze golonki. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy przez 2,5 godziny w 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 190°C i dopiekamy aby golonki ładnie się zarumieniły. U mnie trwało to ok. 45 minut. Podajemy gorące wraz z warzywami, z którymi się piekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly