Napoleonka |
1 margaryna
2 szkl. mąki
1/2 szkl. śmietany
2 żółtka
Składniki na masę:
część I
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
część II
2 szkl. mleka
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
cukier waniliowy
Wykonane:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, schłodzoną margarynę siekamy drobno z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy je na okrąg, składamy w kopertę i znowu rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy kilka razy. Następnie ciasto schładzamy w lodówce.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C . Ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy do wielkości blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumieni. Placki studzimy.
W tym czasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy składniki z I części. Następnie składniki z II części mieszamy ze sobą, najlepiej trzepaczką i wlewamy go gotującego się syropu. Budyń doprowadzamy do wrzenia, pilnując aby nie było grudek. Lekko przestudzony krem wylewamy na placek, przykładamy drugim, lekko go dociskając. Wierzch ciasta obsypujemy cukrem pudrem.
Aż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/