sobota, 7 stycznia 2017

Napoleonka

Przepis stary jak świat, sprawdzony  a napoleonka z tego przepisu zawsze wychodzi. Przynajmniej mnie:)
Napoleonka
Składniki na ciasto:

1 margaryna
2 szkl. mąki
1/2 szkl. śmietany
2 żółtka

Składniki na masę:

część I
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru

część II
2 szkl. mleka
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
cukier waniliowy

Wykonane:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, schłodzoną margarynę siekamy drobno  z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy je na okrąg, składamy w kopertę i znowu rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy kilka razy. Następnie ciasto schładzamy w lodówce.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C . Ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy do wielkości blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku aż się zarumieni. Placki studzimy.

W tym czasie przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy składniki z I części. Następnie składniki z II części mieszamy ze sobą, najlepiej trzepaczką i wlewamy go gotującego się syropu. Budyń doprowadzamy do wrzenia, pilnując aby nie było grudek. Lekko przestudzony krem wylewamy na placek, przykładamy drugim, lekko go dociskając. Wierzch ciasta obsypujemy cukrem pudrem.


1 komentarz:

Printfriendly