sobota, 7 stycznia 2017

Sałatka jarzynowa

Baaardzo tradycyjna sałatka, przygotowywana na święta i nie tylko. Wszyscy ją znają i wszyscy kochają. Jest idealna na spotkania rodzinne, do obiadu, na kolację czy w pojemnik do pracy. Do tego jest tania i prosta w wykonaniu.
Sałatka jarzynowa
Składniki:

6 ziemniaków
4 marchewek
1 pietruszka
1 jabłko
4 jajka
4 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1/2 cebuli
ok. 5-6 łyżek majonezu
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Marchewkę, ziemniaki oraz pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy wodą  i gotujemy do miękkości z odrobiną soli. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Ogórki kroimy w drobną kostkę, to samo z cebulą i jabłkiem. Wystudzone jajka obieramy i również siekamy w kostkę. Puszki z konserwowymi kukurydzą i groszkiem otwieramy, odlewamy wodę i dodajemy do reszty warzyw. Solimy, dosypujemy pieprz i mieszamy łyżką. W dalszej kolejności dodajemy olej, majonez oraz musztardę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Sałatka jarzynowa jest najlepsza po schłodzeniu w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly