poniedziałek, 6 lutego 2017

Porzeczkowiec

Dawno zabierałam się do tego ciasta, jakoś brakło okazji, czasami ochoty. Przepis nie jest skomplikowany a ciasto zachwyca smakiem. Korzystałam z tej strony, lekko tylko zmieniłam składniki. Ciasto warte wypróbowania, bardzo wilgotne, lekko kwaskowate za sprawą dżemu z porzeczek, dodatek bitej  śmietany jest jak wisienka na torcie.
Porzeczkowiec

Składniki na ciasto:

3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
5 płaskich łyżek kakao

Wszystkie składniki łączymy w garnku i podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Następnie studzimy.

Po ostudzeniu:

5 jajek
1/2 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Białka ubijamy mikserem, Do sztywnej piany dosypujemy partiami cukier a następnie po 1 żółtku. W dalszej kolejności dolewamy roztopioną wystudzoną polewę i łączymy łyżką a następnie mąkę i środki spulchniające. Placek pieczemy przez 40 minut w 180°C. Studzimy i przekrawamy na pół.

Masa z serkiem naturalnym:

500 g serka o smaku naturalnym (może być ser z wiaderka)
1 margaryna lub masło
4 łyżki cukru pudru

Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dosypujemy cukier puder a potem po łyżce serka.

Masa z bitej śmietany:

500 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
niewielka ilość wody

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy cukrem i dodajemy roztopioną żelatynę.

Dodatkowo:

600 g dżemu z czarnej porzeczki
1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Składanie ciasta:

Jedną połówkę kakaowego ciasta smarujemy dżemem i wykładamy masę z serka. Na to kładziemy drugą połówkę ciemnego ciasta, przykrywamy kolejną warstwą dżemu i wykładamy bitą śmietanę kremówkę. Wyrównujemy wierzch masy i ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly