Dewolay z piersi kurczaka |
4 filety z piersi kurczaka
ok. 100 g masła 82%
bułka tarta i mąka do panierowania
jajko
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Piersi kurczaka rozbijamy delikatnie na desce i przyprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone masło kroimy w długie paski i kładziemy na jednym krótszym końcu fileta. Mięso zawijamy ściśle formułując rulonik. Gotowe zawijasy obtaczamy najpierw w jajku a potem bułce tartej wymieszanej z niewielką ilością maki. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ciekawym pomysłem jest podkręcenie dania poprzez dodanie do masła ziół i czosnku. Wtedy smak i aromat mięsa jest bardziej wyrazisty i zdecydowany. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz