wtorek, 27 czerwca 2017

Dewolay z piersi kurczka

Klasyczny i prosty sposób przygotowania mięsa z kurczaka.  Istnieje wiele wariacji na temat przygotowania kurczaka dewolay ale tradycja jest jedna i stanowi, że właściwym nadzieniem jest samo masło.
Dewolay z piersi kurczaka
Składniki:

4 filety z piersi kurczaka
ok. 100 g masła 82%
bułka tarta i mąka do panierowania
jajko
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Piersi kurczaka rozbijamy delikatnie na desce i przyprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone masło kroimy w długie paski i kładziemy na jednym krótszym końcu fileta. Mięso zawijamy ściśle formułując rulonik. Gotowe zawijasy obtaczamy najpierw w  jajku a potem bułce tartej wymieszanej z niewielką ilością maki. Smażymy  z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ciekawym pomysłem jest podkręcenie dania poprzez dodanie do masła ziół i czosnku. Wtedy smak i aromat mięsa jest bardziej wyrazisty i zdecydowany. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly