wtorek, 24 października 2017

Herbatka Ziemiańska Pani Stefanii Korżawskiej

Herbatka Ziemiańska charakteryzuje się niezwykle subtelnym smakiem. Jej działanie jest delikatne, stąd możemy pić ją po kilka filiżanek dziennie, używając jako zamiennika dla czarnej herbaty. Była ona podawana na stołach szlacheckich i magnackich jako pyszny i zdrowy napój do obiadu.
Herbatka Ziemiańska Pani Stefanii Korżawskiej

Składniki:

50 g suszonych liści poziomki
50 g suszonych liści czarnej porzeczki
50 g suszonych liści jeżyny
50 g suszonych liści głogu (ewentualnie owoce)
50 g suszonych owoców jarzębiny

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużym pojemniku. 1 łyżkę stołową ziół wsypujemy do zaparzacza, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy sitko z ziołami a ciepłą herbatkę  wypijamy.

Herbatka Ziemiańska Stefanii Korżawskiej dba o właściwą pracę żołądka, wątroby, likwiduje stany zapalne jelit. Pomaga chorym na wieńcówkę, nadciśnienie czy żylaki, wszak liście czarnej porzeczki, poziomki i owoce jarzębiny skutecznie oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Poprawi się koncentracja, pamięć, ustąpi zmęczenie i powróci radość życia. Ta herbatka wskazana jest przy dolegliwościach krążeniowych, przy nadciśnieniu, niedociśnieniu, wysokim poziomie cholesterolu czy trójglicerydów. Pomocna jest również przy żylakach, hemoroidach, kruchości naczyń krwionośnych, rozszerzonych naczynkach. Herbatka Ziemiańska dzięki oczyszczającemu działaniu poprawi również stan skóry. Wskazana jest także przy wszelkich problemach trawiennych: zgadze, refluksie, podrażnieniu śluzówki żołądka. Reguluje pracę układu trawiennego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly