Chciałam zrobić jakieś inne ciasto, wypróbować nowy przepis. Malinowa chmurka już dawno wpadła mi w oko ale jakoś nie było okazji lub czasu. Wreszcie nadeszła ta chwila...Zimową porą byłam zmuszona użyć mrożonych malin w miejsce świeżych ale to nic nie ujmuje smaku. Ciasto jest przepyszne, nie jest za słodkie, jak dla mnie top jeśli chodzi o ciasta na ten moment.
Malinowa chmurka |
100 g masła
150 g mąki
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 cukru waliniowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto przekładamy do tradycyjnej blachy i pieczemy w 190°C na złoty kolor. Studzimy.
Składniki na maliny w galaretce:
3 galaretki malinowe
3,5 szkl. wrzącej wody
600 g mrożonych lub świeżych malin
Wykonanie:
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku i wsypujemy maliny ( zmrożone). Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 lub 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dosypujemy po łyżce cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo mascarpone. Masę śmietanową wykładamy na galaretkę z malinami.
Składniki na bezę:
3 białka
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder a na koniec mąkę ziemniaczaną. Białka wykładamy na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu oprószamy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy przez godzinę w 140°C. Studzimy i wykładamy na wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz