sobota, 30 grudnia 2017

Malinowa chmurka

Chciałam zrobić jakieś inne ciasto, wypróbować nowy przepis. Malinowa chmurka już dawno wpadła mi w oko ale jakoś nie było okazji lub czasu. Wreszcie nadeszła ta chwila...Zimową porą byłam zmuszona użyć mrożonych malin w miejsce świeżych ale to nic nie ujmuje smaku. Ciasto jest przepyszne, nie jest za słodkie, jak dla mnie top jeśli chodzi o ciasta na ten moment.
 Malinowa chmurka
Składniki na kruche ciasto:

100 g masła
150  g mąki
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 cukru waliniowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto przekładamy do tradycyjnej blachy i pieczemy w 190°C  na złoty kolor. Studzimy.

Składniki na maliny w galaretce:

3 galaretki malinowe
3,5 szkl. wrzącej wody
600 g mrożonych lub świeżych malin

Wykonanie:

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku i wsypujemy maliny ( zmrożone). Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany 30 lub 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dosypujemy po łyżce cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo mascarpone. Masę śmietanową wykładamy na galaretkę z malinami.

Składniki na bezę:

3 białka
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder a na koniec mąkę ziemniaczaną. Białka wykładamy na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu oprószamy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy przez godzinę w 140°C. Studzimy i wykładamy na wierzch ciasta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly