Zupa grzybowa wigilijna |
2 litry wywaru z warzyw
marchewka
pietruszka
seler
5 ziemniaków
70 g suszonych grzybów
1 cebula
olej rzepakowy zimnotłoczony
150 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
sól, pieprz czarny
ziele angielskie, liść laurowy
2-3 kostki rosołowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
Grzyby dzień wcześniej dokładnie płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok. pół godziny. Grzyby odcedzamy, wodę zachowujemy. Grzyby przebieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw. Do wywaru dodajemy grzyby i wodę z nich. Na patelni na oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę a pod koniec oprószamy mąką i czekamy aż się przyrumieni. Przekładamy do zupy i dalej gotujemy przez ok 10-15 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Możemy posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz