Polędwica łososiowa |
Składniki:
około 1,5 kg schabu
kubek cukru
kubek soli
2 łyżki soli peklowej
ulubione przyprawy ( u mnie majeranek, pieprz czarny, papryka i czosnek suszony)
podkolanówka
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy, obtaczamy w cukrze i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień ponownie myjemy, osuszamy, zasypujemy solą kuchenną wymieszaną z solą peklową i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Kolejny raz myjemy, osuszamy i grubo obtaczamy w przyprawach. Tak przygotowany schab wkładamy w podkolanówkę i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożywania. W taki sam sposób możemy przyrządzić karkówkę, łopatkę czy chudy boczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz