środa, 1 marca 2017

Polędwica łososiowa

Na specjalne życzenie Dorotki, gdzieś po  drodze zgubiony przepis na naszą ulubioną polędwicę łososiową.
20160319_1955441
Polędwica łososiowa

Składniki:

około 1,5 kg schabu
kubek cukru
kubek soli
2 łyżki soli peklowej
ulubione przyprawy ( u mnie majeranek, pieprz czarny, papryka  i czosnek suszony)
podkolanówka 

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy, obtaczamy w cukrze i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień ponownie myjemy, osuszamy, zasypujemy solą kuchenną wymieszaną z  solą peklową i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Kolejny raz myjemy, osuszamy i grubo obtaczamy  w przyprawach.  Tak przygotowany schab wkładamy  w podkolanówkę i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożywania. W taki sam sposób możemy przyrządzić karkówkę, łopatkę czy chudy boczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly