Kokosanki |
45 dag mąki
1 szkl. cukru
3 jajka
10 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
6 łyżek margaryny
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
5 łyżek kakao
Dodatkowo:
paczka wiórek kokosowych
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min w 180°C na złoty kolor. Upieczone ciasto studzimy a potem kroimy w romby. Odkrojone brzegi ciasta rozkruszamy w palcach i łączymy z wiórkami kokosowymi. W rondelku zagotowujemy wodę, margarynę i cukier. Wyłączamy gaz i dosypujemy kakao. W jeszcze ciepłej polewie maczamy każdy kawałek ciasta a w dalszej kolejności obtaczamy go w posypce. Kokosanki najlepiej smakują na drugi dzień jak już odwilgną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz