czwartek, 20 kwietnia 2017

Galareta drobiowa

Po ostatnio zrobionej galarecie, która miała tak dobre wzięcie przyszła kolej na galantynę drobiową  m.in. w skorupkach po jajkach.
Galantynki drobiowe

Składniki:

4 udka kurczka
3 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku
żelatyna
1/2 puszki kukurydzy
natka pietruszki

Wykonanie:

Udka kurczaka oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą, dodajemy surowe warzywa i gotujemy do miękkości. Po tym czasie mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy i oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem. Ugotowane warzywa kroimy  w kostkę. Łączymy ze sobą mięso, kukurydzę, warzywa i natkę pietruszki. Wywar z udek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W zależności od jego ilości rozpuszczamy w nim żelatynę zgodnie z proporcją podana na opakowaniu. Farsz mięsno-warzywny przekładamy do miseczek lub do wyparzonych wydmuszek po jajkach a następnie zalewamy bulionem z żelatyną. Galaretę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy z sokiem z cytryny lub octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly