poniedziałek, 4 grudnia 2017

Guacamole

Guacamole to rodzaj salsy na bazie avokado. Meksykanie podają ją z nachos - chipsami kukurydzianymi. Istnieje jej wiele odmian, w zależności od użytych składników.
Guacamole
Składniki:

1 awokado
sok z limonki
sól, pieprz czarny
1 spory pomidor
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pól i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i papryczkę chili siekamy drobno i dodajemy razem z pomidorem do pasty z awokado. Całość dobrze mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly