Kotlety mielone z jajkami przepiórczymi |
1 kg mięsa mielonego z szynki
16 szt jajek przepiórczych
1 jajko
1 łyżka musztardy
1 sucha bułka kajzerka
sól
pieprz czarny młotkowany z kolendrą
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta
Wykonanie:
Bułkę moczymy w mleku, po namoczeniu odciskamy i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, musztardę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na 16 części. Jajka przepiórcze zalewamy zimną wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 4 minuty. Delikatnie obieramy. Każdą porcję mięsa rozpłaszczamy, w środek kładziemy jajko i formujemy na kształt kuli. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 min aby doszły. Podajemy z sałatą, mizerią i np. ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz