Kaszotto z pęczaku z grzybami i boczkiem |
2 szklanki kaszy pęczak
kilka suszonych grzybów
bulion warzywny
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g boczku wędzonego
1 lampka białego wina
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Grzyby płuczemy, namaczamy w zimnej wodzie i moczymy przez całą noc a na drugi dzień gotujemy je przez 15 minut. Kaszę dokładnie płuczemy w kilku wodach i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę a czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy mieszając. Wsypujemy kaszę, wlewamy lampkę wina. Gdy wino odparuje, dolewamy powoli bulion, często mieszając kaszę. Gdy kasza będzie już prawie miękka, dolewamy wodę z gotowania grzybów i posiekane grzyby. Całość mieszamy i dusimy jeszcze do miękkości kaszy. Kaszotto doprawiamy solą, pieprzem, dokładamy 1-2 łyżki masła. Możemy ewentualnie posypać natką pietruszki i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz