piątek, 25 maja 2018

Makaron ze szparagami

Sezon na szparagi wciąż trwa. Jest dosyć krótki bo trwa zaledwie o połowy kwietnia do maja a więc śpieszmy się by przygotować z nich jakieś pyszne danie. U mnie, jako, że po pracy czasu niewiele a jeść się chce, z reguły kończy się na kolejnej wariacji makaronu ze szparagami. Tym razem w wersji bardzo okrojonej co do składników aczkolwiek bogatej w smak.


Składniki:

1 paczka szparagów
1 paczka makaronu penne
3 ząbki czosnku
masło
łyżka zielonego pesto bazyliowego
sól, pieprz czarny
ewentualnie parmezan

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. odcedzamy. Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Gotujemy w wodzie przez kilka minut, na koniec dorzucamy główki szparagów. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i pesto bazyliowe, sól, pieprz a na koniec dokładamy obgotowane szparagi. Do szparagów przekładamy makaron i delikatnie łączmy ze sobą składniki. Podajemy od razu. 



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly