Sałata z sosem winegretem czosnkowym |
1 sałata masłowa
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
Wykonanie:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki cukru
pieprz czarny
3 ząbki czosnku
ewentualnie koperek
Wykonanie:
Sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek płuczemy. Sałatę i rzodkiewkę kroimy a szczypiorek siekamy drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu ( pamiętajmy, aby oliwę dolać dopiero po połączeniu pozostałych składników). Sałatę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz