Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem |
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
150 g wędzonego boczku
1/2 szkl. wody
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Główkę kapusty kroimy na pół i nie zbyt drobno siekamy nożem. Gotujemy ja w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę a kapustę zalewamy połową szklanki wody. Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na patelni. Zrumieniony boczek przekładamy do kapusty a do wytopionego tłuszczu dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy zasmażkę i chwilę razem gotujemy. Na koniec do kapusty dodajemy sporą ilość koperku. Młodą kapustę możemy podawać solo lub jako dodatek do mięsa np. kotleta schabowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz