Skoro, ze pogoda zmienna, raz upał, raz deszcz, w te chłodne dni możemy śmiało zaserwować zupę ze świeżych warzyw. Połączenie kalafiora z groszkiem jest dość klasyczne ale jakże smaczne i pożywne. Zachęcam do gotowania:)
Zupa kalafiorowa z groszkiem |
1 mała główka kalafiora
1 szklanka świeżego zielonego groszku
3 ziemniaki
1 spora marchewka
bulion
sól, pieprz czarny
koperek
2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Do gotującego się bulionu warzywnego lub mięsnego wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną w plasterki marchewkę. Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na różyczki wkładamy do zupy razem z zielonym groszkiem. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy przyprawami, posypujemy koperkiem i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z pieczywem lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz