piątek, 29 czerwca 2018

Zupa botwinka

Zupa botwinka to obowiązkowy punkt wiosennego menu.
Zupa botwinka
Składniki:

1 pęczek młodych buraków
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
koperek
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz czarny
bulion
2-3 łyżki octu jabłkowego

Wykonanie:

Do gotującego się bulionu dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy botwinkę. Buraki płuczemy i obieramy ze skórki a następnie kroimy razem z łodygami i liśćmi. Gotujemy w zupie aż do miękkości. Zupę zakwaszamy octem jabłkowym (może być też sok z cytryny) w takiej ilości, aby zupa osiągnęła wyrazisty kolor i nie była za kwaśna.  Botwinkę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy posiekanym koperkiem. Możemy ją podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami ale ja wolę ją bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly