środa, 14 listopada 2018

Rosół z gęsi

Jak co roku, w okolicach Św. Marcina w sklepach pojawiają się duże ilości gęsiny. Stwarza to nam okazję do przygotowania różnych dań, wśród których, jak dla mnie wyróżnia się rosół. To wspaniała zupa, gorąca, aromatyczna i zdrowa, idealna na tę porę roku. Rosół z gęsi nie jest chudą zupą ale za to sycącą, rozgrzewającą, o pięknym, złocistym kolorze.
Rosół z gęsi
Składniki:

1/2 tuszki z gęsi
3 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
1 nieduża cebula w łupinie
natka pietruszki
makaron
sól, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Gęś płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy nożem na mniejsze kawałki,  przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zupę doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Rosół gotujemy na wolnym ogniu aby był klarowny, do miękkości mięsa. Osobno gotujemy makaron nitki lub wąskie wstążki. Rosół doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly