środa, 14 listopada 2018

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

A teraz zaprezentuję inną wersję ciasta marchewkowego, z masą z serka śmietankowego.
Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Składniki:

4 jajka
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 średnie marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
125 gr masła
300 g serka śmietanowego
4 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i  ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier a na koniec po 1 żółtku. Następnie cały czas ubijając dodajemy olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz solą. Na sam koniec dodajemy starta marchewkę. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce serek. Ciasto przekładamy kremem a wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly