Bogracz |
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 czerwona papryka
40 dag ziemniaków
25 dag pieczarek
1 spora marchewka
1 puszka pomidorów
czosnek granulowany
sól, pieprz czarny
ziele angielskie, liść laurowy
5 ziaren jałowca
majeranek
cząber
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
kminek
pieprz cayenne
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem, polewamy odrobiną oleju. Możemy zamarynować dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Szynkę obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Dusimy chwilę. Mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy gorącą wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, słodką i ostra paprykę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę w krótkie paski a pieczarki w plasterki. Pieczarki dusimy na patelni do odparowania. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy ziemniaki, pieczarki a paprykę dopiero na koniec aby się nie rozpadła.
Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem czarnym i cayenne, ewentualnie solą. Zagotowujemy.
Do bograczu możemy dodać także małe kluseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz