czwartek, 6 grudnia 2018

Kalafior zapiekany

Zapiekany kalafior stanowi ciekawy dodatek do mięs. Przygotowanie nie trwa długo a zawsze to jakaś alternatywa do surówek.
Kalafior zapiekany
Składniki:

1 kalafior
30 g stopionego masła klarowanego
szczypta soli, chili, kurkumy

Wykonanie:

Kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Piekarnik nagrzewamy do 190°C  na funkcji grill. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy odcedzonego kalafiora. Stopione masło łączymy z przyprawami i polewamy nim kalafiora. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na na ok 8 min. Zapiekamy  i podajemy ciepłe.

1 komentarz:

  1. Nie tylko dodatek do mięs, ale i też pyszne danie główne! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly