sobota, 17 marca 2018

Kurczak w sosie teriyaki

Sos teriyaki to fantastyczna marynata do pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs oraz ryb. Sos ten tworzy orientalną, błyszczącą glazurę oraz chrupiącą skórkę. Są różne warianty przygotowania sosu teriyaki, dostępne są również "gotowce" w sklepach. Zachęcam jednak do własnoręcznego wykonania sosu. Niezwykłe połączenie słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione tym sosem zyskują niezwykły, oryginalny smak. 
Kurczak w sosie teriyaki
Składniki:

12 szt. podudzi kurczaka
150 ml sosu sojowego
60 ml wody
50 ml  mirinu albo białego wina
100 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę przekładamy do garnka i gotujemy przez kilka minuta aby sos zgęstniał. Marynatę studzimy i obtaczamy w niej z każdej strony kurczaka. Mięso odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Do  płaskiego naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka, smarujemy resztą marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z ryżem i surówką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly