Bakłażany faszerowane mięsem mielonym |
2 bakłażany
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 pomidory
zioła prowansalskie
tymianek
sól, pieprz czarny
ser żółty
Wykonanie:
Bakłażany myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy farsz tak, aby została łódeczka. Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut aby straciły gorzki smak. Po tym czasie dokładnie je płuczmy i osuszamy.
Miąższ z bakłażanów kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę a pomidory w grubą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, szklimy. Dodajemy mięso mielone i dusimy do utraty wyglądu surowizny. po tym czasie dokładamy posiekany miąższ z bakłażana. Dusimy dalej przez 5 minut a następnie dokładamy posiekanego pomidora, doprawiamy ziołami i przyprawami do smaku i dusimy do odparowania wody. Do bakłażanów nakładamy farsz i oprószamy z wierzchu serem żółtym. Bakłażany zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz