piątek, 11 stycznia 2019

Śledzie z grzybami

Dziś kolejna odsłona śledzika, tym razem z suszonymi grzybami.
Śledzie z grzybami
Składniki:

300 g płatów śledziowych wymoczonych
2 cebule
100 g suszonych podgrzybków
liść laurowy
pieprz
1/2 szkl. oleju


Wykonanie:

Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej przez całą noc. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i kroimy w paski. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Wtedy dodajemy na patelnię grzyby i ziarenka pieprzu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy do czasu odparowania prawie całej wody. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem mielonym. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w paseczki i łączymy z grzybami. Śledzie wstawiamy do lodówki. Po upływie doby nadają się już do jedzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly