Śledzie z grzybami |
300 g płatów śledziowych wymoczonych
2 cebule
100 g suszonych podgrzybków
liść laurowy
pieprz
1/2 szkl. oleju
Wykonanie:
Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej przez całą noc. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i kroimy w paski. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Wtedy dodajemy na patelnię grzyby i ziarenka pieprzu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy do czasu odparowania prawie całej wody. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy odrobiną soli i pieprzem mielonym. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w paseczki i łączymy z grzybami. Śledzie wstawiamy do lodówki. Po upływie doby nadają się już do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz