Mega szybka zupka, smaczna i pożywna. Dzieci za nią przepadają.
|
Zupa krem z zielonego groszku |
700 g mrożonego groszku
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
ewentualnie groszek ptysiowy, keks śmietany lub podprażone płatki migdałowe
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem, wrzucamy cebulę i szklimy na złoty kolor. Dorzucamy mrożony groszek zielony, zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę. Zupę dokładnie miksujemy blenderem, rozlewamy do miseczek i po udekorowaniu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz