Makaron ryżowy z kurczakiem i papryką |
1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
1 mała pierś kurczaka
1/2 papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka cukru
pieprz czarny
Wykonanie:
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min. Odcedzamy.
Imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir, podsmażamy. Następnie dokładamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dokładamy pokrojoną w paprykę. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy wymieszany z octem i cukrem, doprawiamy pieprzem. Makaron łączymy z mięsem i wykładamy na talerze. Wierzch dania oprószamy podprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz