Moja ulubiona kasza pęczak w odsłonie z warzywami.
Kaszotto z bakłażanem i pomidorami |
1 szkl kaszy pęczak
1 bakłażan
2 pomidory
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła prowansalskie
2 szkl bulionu
papryczka chili
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy surową kaszę pęczak, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zioła prowansalskie. Kiedy kasza się zeszkli a cebula zrumieni, zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut. W międzyczasie pomidory i bakłażana kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili. Gotowe danie możemy wykorzystać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Przed podaniem możemy posypać natką piuetruszki i/lub startym grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz