czwartek, 29 kwietnia 2021

Kaszotto z bakłażanem i pomidorami

 Moja ulubiona kasza pęczak w odsłonie z warzywami. 

Kaszotto z bakłażanem i pomidorami
Składniki:


1 szkl kaszy pęczak
1 bakłażan
2 pomidory
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła prowansalskie
2 szkl bulionu
papryczka chili

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy surową kaszę pęczak, dodajemy pokrojoną w kostkę  cebulę oraz zioła prowansalskie. Kiedy kasza się zeszkli a cebula zrumieni, zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut. W międzyczasie pomidory i bakłażana  kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili. Gotowe danie możemy wykorzystać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Przed podaniem możemy posypać natką piuetruszki i/lub startym grana padano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly