Tarta z łososiem |
Tarta z łososiem |
250 g mąki pszennej
1 jajko
150 g schłodzonego masła
sól
Składniki na nadzienie:
5 jajek
150 g wędzonego łososia
kilka ugotowanych różyczek brokułu
120 ml śmietany 30%
kilka pomidorków cherry
sól, pieprz czarny
koperek
ewentualnie rukola
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było za suche i nie chciało się łączyć możemy dolać łyżkę zminej wody. Ciasto schładzamy a następnie wałkujemy na okrąg i wyklejamy nim wysmarowaną formę na tartę. Ciasto podpiekamy w piekarniku w 180°C.
Na cieście układamy kawałki łososia, pomidorki oraz brokuł. W misce mieszamy śmieatnkę z jajkami, koperkiem i przyprawami. Masą jajeczną wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut. Jeśli liublimy możemy pod koniec posypać starą mozzarellę. Tartę możemy też udekorować liśmi rukoli lub bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz