To ulubiony przepis na żeberka mojego syna. Żeberka same rozpływają się w ustach, mają wyważony słodko-kwaśny smak za sprawą dodatków. Sosem można polać ryż, z którym podajemy mięso.
Żeberka w coli, miodzie i keczupie |
1,5 kg żeberek
1/2 szkl. miodu
1,2/ szkl. coli
3 łyżki keczupu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Żeberka myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Z miodu, coli i keczupu robimy zalewę. Żeberka nacieramy przyprawami, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 180° C przez 1,5 godziny. Podajemy z ryżem i surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz