środa, 6 stycznia 2021

Żeberka w coli, miodzie i keczupie

To ulubiony przepis na żeberka mojego syna. Żeberka same rozpływają się w ustach, mają wyważony słodko-kwaśny smak za sprawą dodatków. Sosem można polać ryż, z którym podajemy mięso.
 

Żeberka w coli, miodzie i keczupie
Składniki:

1,5 kg żeberek

1/2 szkl. miodu

1,2/ szkl. coli

3 łyżki keczupu

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki



Wykonanie:


Żeberka myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Z miodu, coli i keczupu robimy zalewę. Żeberka nacieramy przyprawami, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 180° C przez 1,5 godziny. Podajemy z ryżem i surówką 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly