Świetna zaprawa do rozcieńczania z wodą. Smak lekko oranżadkowy, orzeżwiający.
Rajski kordiał |
24 duże, ładne kwiatostany bzu czarnego, zbierane w słoneczny dzień
4 pomarańcze
2 cytryny
1 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego
1,5 l wody
Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i kwasek cytrynowy. Kwiaty bzu odcinamy od zielonej łodygi, dodajemy do syropu (woda z cukrem). Cytryny i pomarańcze kroimy w plastry ze skórką i układamy na kwiecie. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 48 godzin. Po 24 godzinach mieszamy. Po dwóch dniach wyciskamy owoce pomarańczy i cytryny. Całość odcedzamy przez gazę. Powinno nam wyjść 1,75l. Syrop zlewamy w butelki trzymamy w lodówce.
Właściwości lecznicze syropu z czarnego bzu:
- działanie antywirusowe
- wzmacnia odporność
- rozrzedza katar
- działą wykrztuśnie
- działa napotnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz