Tort Rafaello |
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1/3 mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa rafaello:
400 ml mleczka kokosowego
75 g wiórków kokosowych
10 łyżek cukru pudru
750 g mascarpone
200 g białej czekolady
Dekoracja i nasączanie:
4-5 łyżek amaretto lub woda rozcieńczona z ekstraktem migdałowym lub rumem
75 g wiórków owocowych
praliny rafaello
dżem truskawkowy
Wykonanie:
Przygotowujemy biszkopt: ubijamy pianę z białek. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy a na koniec obie mąki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 35 min w 180°C. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 krążki.
Mleko kokosowe zagotowujemy w garnku, dodajemy wiórki kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 minut. Wiórki powinny wchłonąć mleczko. Zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę Roztapiamy a następnie studzimy.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną masę kokosową. Wstawiamy masę do czasu użycia do lodówki.
Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem truskawkowym i przekładamy masą kokosową i tak dwie warstwy. Wierzchni biszkopt nasączamy i obkładamy jak i boki tortu masą kokosową. Cały tort obsypujemy wiórkami kokosowymi, dekorujemy pralinkami kokosowymi i truskawką.
Tort przed podanie powinien być schłodzony 1- 3 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz