Flaczki z grzyba barania głowa |
Składniki:
2 okazy siedzunia sosnowego
1 pietruszka
3 duże marchewki
1 cebula
3- listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 czubate łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżki soli
2 ząbki czosnku
120 ml koncentratu pomidorowego
czarny pieprz mielony do smaku
około 2,5 l wody
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do garnka z podsmażoną cebulą. Warzywa w garnku zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz czarny. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw. Siedzunia czyścimy z igieł, ziemi, płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy osobno w garnku przez 10 minut. Odcedzamy i dodajemy do naszego wywaru z warzyw. Do zupy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z pieczywem. Zupa jest rewelacyjna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz