Pasta alla norma |
2 bakłażany
400 g makaronu penne
200 g sera ricotta
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
pomidory w puszce - 400 g
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
sól, pieprz
parmezan
Wykonanie:
Bakłażany kroimy w kostkę, wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą i pieprze, skrapiamy połową ilości oliwy. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, na złoty kolor. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, pokrojony czosnek, pomidory z puszki, płatki chili i oregano. Całość dusimy 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dokładamy do sosu. Całość mieszamy, można dodać bazylię. Jeżeli potrzeba doprawiamy danie solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ricottę oraz parmezan.
Trafiłam tu zupełnym przypadkiem, a tu tyle super przepisów! Będę się inspirować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń