wtorek, 25 października 2022

Pasta alla norma -sycylijski makaron z bakłażanem

Dziś na obiad słynne sycylijskie danie - makaron z bakłażanem i serem ricotta.Ten wegetariański makaron jest pyszny i bardzo syty. Włoskim zwyczajem należy użyć sporej ilości oliwy. Nie jest to dietetyczne, ale tylko takie, kremowe dzięki oliwie bakłażany są naprawdę smaczne. Ważne tez jest aby oliwa była dobrej jakości, najlepiej  extra virgin.
Pasta alla norma
Składniki:


2 bakłażany 

400 g makaronu penne

200 g sera ricotta

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki oliwy

pomidory w puszce - 400 g

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki płatków chili

sól, pieprz

parmezan


Wykonanie:


Bakłażany kroimy w kostkę, wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą i pieprze, skrapiamy połową ilości oliwy. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, na złoty kolor. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, pokrojony czosnek, pomidory z puszki, płatki chili i oregano. Całość dusimy 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dokładamy do sosu. Całość mieszamy, można dodać bazylię. Jeżeli potrzeba doprawiamy danie solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ricottę oraz parmezan.

1 komentarz:

  1. Trafiłam tu zupełnym przypadkiem, a tu tyle super przepisów! Będę się inspirować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly