wtorek, 4 października 2022

Zupa czosnkowa z oscypkiem

Pobyt w górach zaowocował między innymi  nowym pomysłem na zupę. Jadłam ją w  restauracji i po zakupie świeżych oscypków postanowiłam odtworzyć ją w domu.

Zupa czosnkowa z oscypkiem

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego-drobiowego
5-6 ząbków czosnku
5-6 kromek chleba
3 osypki
sól, pieprz czarny
natka pietruszki


Wykonanie:


Bulion zagotowujemy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do bulionu. Kromki chleba kroimy w kostkę i obsmażamy na złoto na patelni. Osypka ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Na dnie miseczki wykładamy pół starego oscypka. Zalewamy gorącym bulionem a na wierzch posypujemy grzankami i natką pietruszki.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly