wtorek, 25 października 2022

Pierś kurczaka na sosie mango

Pierś kurczaka na sosie mango

 Składniki:


1 puszka pulpy z mango
2 piersi kurczaka
groszek cukrowy mrożony
6-8 ziemniaków
4 bataty
masło
sól, pieprz czarny
tymianek suszony, 
czosnek granulowany
śmietana

Wykonanie:

Piersi kurczaka płuczemy, osuszamy, przekrawamy na pół i posypujemy przyprawami. Bataty i ziemniaki obieramy, gotujemy osobno w osolonych wodach, do miękkości. Filety smażymy bez panierki na rozgrzanym oleju.  Groszek gotujemy osobno w osolonej wodzie. Pulpę z mango przelewamy do rondelka i podgrzewamy chwilę. Ziemniaki i bataty po ugotowaniu, odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem, dodając masło, ewentualnie doprawiając solą. Na talerzu wykładamy po łyżce puree z batatów i ziemniaków. Obok wylewamy łyżkę ciepłej pulpy z mango a na nią wykładamy usmażoną pierś. Z boku kładziemy groszek cukrowy. Danie przyozdabiamy zieleniną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly