Risotto z papryką i cukinią |
200 g ryżu do risotto
1 duża papryka
1 średnia cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
około 3,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
2/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki parmezanu
sól i pieprz czarny
Wykonanie:
Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w 2- cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na oleju szklimy cebulę. Dodajemy suchy ryż i smażymy go chwilę aż ziarenka będą szkliste. Wtedy dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy i smażymy około 30 sekund. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż ono odparuje. Całość zalewamy bulionem aby pokrył ryż, smażymy jakiś czas do wchłonięcia bulionu i czynność powtarzamy. Powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki. Do ryżu dodajemy paprykę i cukinię i dusimy aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowanie dodajemy parmezan i opcjonalnie łyżkę masła.
Danie jest gotowe. Wersję dla mięsożerców można wzbogacić usmażonymi kawałkami piersi kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz