wtorek, 10 stycznia 2023

Schab w sosie pieczarkowym z rozmarynem i winem

 Gorąco  polecam ten przepis, wypróbowany przez mnie już kilka razy. Dodatek dużej ilości świeżego rozmarynu i wina podrasowuje smak i nadaje mu głębię.

Schab w sosie pieczarkowym z rozmarynem i winem
Składniki:


1,2 kg schabu

800 g małych pieczarek

1 czerwona cebula

2 białe cebule

3 spore marchewki

200 ml śmietany 30%

75 g masła

250 ml białego wina

2 spore gałązki świeżego rozmarynu

3 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól

pieprz do smaku


Wykonanie:


Schab płuczemy, osuszamy, kroimy w centymetrowe plastry i lekko je rozbijamy. Obsypujemy je solą i pieprzem z każdej strony. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu i przekładamy do naczynia. Białą cebulę obieramy i siekamy w kostkę a czerwona w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Na patelnię po smażeniu schabu wrzucamy cebule wraz z marchewką. Wszystko smażymy kilka min ut aż cebula  zmięknie. Teraz wrzucamy pieczarki i dusimy aż się zredukują. Potem dolewamy do wino, mieszamy i czekamy przez kilka minut aż alkohol odparuje. Do potrawy wkładamy gałązki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i paprykę słodką. Danie mieszamy. Do sosu przekładamy usmażone schaby i zanurzamy w sosie. Sos powinien nam skryć mięso. Dusić około pół godziny, do miękkości, pod przykryciem. Sos doprawiamy solą. Wyłączamy gaz pod garnkiem i dodajemy masło oraz śmietanę 30%. Włączamy gaz i odparowujemy sos do zagęszczenia na bardzo małym ogniu, około 15 minut. Wyjmujemy gałązki rozmarynu. Danie najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly