Gorąco polecam ten przepis, wypróbowany przez mnie już kilka razy. Dodatek dużej ilości świeżego rozmarynu i wina podrasowuje smak i nadaje mu głębię.
Schab w sosie pieczarkowym z rozmarynem i winem |
1,2 kg schabu
800 g małych pieczarek
1 czerwona cebula
2 białe cebule
3 spore marchewki
200 ml śmietany 30%
75 g masła
250 ml białego wina
2 spore gałązki świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz do smaku
Wykonanie:
Schab płuczemy, osuszamy, kroimy w centymetrowe plastry i lekko je rozbijamy. Obsypujemy je solą i pieprzem z każdej strony. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu i przekładamy do naczynia. Białą cebulę obieramy i siekamy w kostkę a czerwona w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Na patelnię po smażeniu schabu wrzucamy cebule wraz z marchewką. Wszystko smażymy kilka min ut aż cebula zmięknie. Teraz wrzucamy pieczarki i dusimy aż się zredukują. Potem dolewamy do wino, mieszamy i czekamy przez kilka minut aż alkohol odparuje. Do potrawy wkładamy gałązki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i paprykę słodką. Danie mieszamy. Do sosu przekładamy usmażone schaby i zanurzamy w sosie. Sos powinien nam skryć mięso. Dusić około pół godziny, do miękkości, pod przykryciem. Sos doprawiamy solą. Wyłączamy gaz pod garnkiem i dodajemy masło oraz śmietanę 30%. Włączamy gaz i odparowujemy sos do zagęszczenia na bardzo małym ogniu, około 15 minut. Wyjmujemy gałązki rozmarynu. Danie najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz