niedziela, 27 listopada 2016

Klasyczna lazania

Jak wszystkie dania z makaronu, uwielbiam lazanię. Przygotowuję swoją wersję jedynie z sosem mięsno-pomidorowym. Raz zrobiłam z warstwą szpinaku; skończyło się na tym, że sama ją musiałam zjeść, więc zaniechałam tej praktyki w trosce o moje "boczki".

Lazania


Składniki:

Składniki na duże naczynie  żaroodporne:
1 paczka makaronu lazania
350 g sera żółtego

Składniki na sos mięsno-pomidorowy:
700 g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 pomidory
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
tymianek, oregano
sól, pieprz czarny
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
bulion

Składniki na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1 szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sól


Wykonanie:

W dużym rondlu szklimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek i mięso. Dusimy, aż mięso straci różowy kolor, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i wtedy zalewamy ciepłym bulionem. Dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości mięsa ok. 1/2 godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Do białej zasmażki  dolewamy mleko i energicznie mieszamy rózgą do zagęszczenia.
Składamy lazanię w dużej blasze lub naczyniu żaroodpornym. Na dno blaszki wylewamy 1/6 sosu beszamelowego, na nim układamy płaty lazanii, następnie sos beszamelowy, 1/3 sera żółtego, 1/2 sosu mięsnego, sos beszamelowy, płaty lazanii. Czynność powtarzamy w tej samej kolejności. Trzecią warstwę płatów lazanii przykrywamy sosem beszamelowy i startym serem. Danie zapiekamy  piekarniku w 180°C przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly