niedziela, 27 listopada 2016

Szynka pieczona z jałowcem

A oto propozycja na obiad, który robi się sam. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso a na drugi wstawić do piekarnika.
Szynka pieczona z jałowcem
Składniki:

1,5 kg szynki
1 przyprawa Kamis szynka z jałowcem
1 łyżka mąki

Wykonanie:

Mięso płuczemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawie a ziarna jałowca wciskamy w szynkę. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 2 godziny w 180°C. Po tym czasie odstawiamy mięso na kilka minut, sos z pieczenia zlewamy do rondelka i zagęszczamy wodą z mąką.
Szynkę kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy wytworzonym sosem. Szynkę podałam z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly