Dla wielbicieli surowego mięsa i zdecydowanych smaków dziś podano befsztyk tatarski. Niezawodna zimna zakąska! Do przygotowania tatara używamy dobrej polędwicy wołowej, którą drobno mielimy. Przyznaję, że zdarza mi się również kupować gotowe zmielone mięso na tatara. Najważniejsze aby było świeże oraz dobrej jakości.
Tatar |
500 g mielonej polędwicy wołowej
3 ogórki konserwowe
2 cebule
4 żółtka
sól, pieprz czarny
maggi
Wykonanie:
Zmielone mięso przyprawiamy sola i pieprzem, jak ktoś lubi można dodać maggi w płynie. Dzielimy na 4 części i formujemy w rękach kule, które następnie spłaszczamy i robimy w nich wgłębienie. Układamy na talerzu. Cebulę i ogórki drobno siekamy i wykładamy wokół mięsa. W środek wbijamy żółtko. Podajemy od razu z chlebem lub bagietką. Danie możemy udekorować marynowanymi grzybami lub kaparami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz